Over de panfluit

De panfluit is een fantastisch instrument om te horen en te zien. De panfluit is op diverse plekken op de wereld ontstaan. Een bekende mythe van de panfluit kunt u hieronder lezen.

Syrinx

In de klassieke mythologie was Syrinx een bosnimf en leerlinge van de godin Artemis. Syrinx werd bemind door de bosgod Pan ze maar wilde niets van hem weten. Op een dag werd Syrinx weer achterna gezeten door Pan en op haar vlucht strandde ze bij de rivier Landon. Omdat ze deze rivier niet kon oversteken bad ze om hulp en net op tijd veranderde ze in een rietstengel. Pan kon niet anders doen dan opgeven en blies uit frustratie langs de rietstengel, wat een aangename toon veroorzaakte. Pan sneed de stengel in stukken en maakte er een fluit van. Zo ontstond de ‘Syrinx’, genoemd naar de nimf. Later veranderde de naam in panfluit, genoemd naar de maker van de panfluit, de bosgod Pan.

Meer over de panfluit en haar muziek

Welke muziek hoort er nu bij de panfluit? Je ziet de fluit zelden tot nooit bij of in een orkest.
Doordat de fluit op diverse plekken in de wereld ontstaan is, is er vrij veel volksmuziek voor de panfluit. Met name in Roemenie is er veel muziek die gespeeld wordt op de panfluit.
Doordat de panfluit bij de klassieke componisten vooral bekend was als instrument dat hoort bij volksmuziek, hebben de klassieke componisten de panfluit niet gebruikt in hun composities.
Gelukkig zijn er tegenwoordig componisten die wel bereid zijn om voor de panfluit te schrijven! Daardoor is er hedendaags materiaal, dat speciaal voor de panfluit geschreven is of herschreven.